Translate

donderdag 27 september 2018

Is de nieuwe generatie kinderen accepterender?

Weet je wat ik echt geweldig vind? Sophie bevindt zich op veel vlakken in zó´n andere omgeving dan ik als kind.

Als kind hield ik al veel van klassieke muziek. Ook zong ik graag musicalliedjes en zo. Dit leverde me bij mijn klasgenoten vooral veel geplaag en gespot op. Ik weet nog goed de keer dat ik hardop uitgelachen werd door de zaal tijdens een open podium toen ik ¨I still believe¨ uit Miss Saigon zong. Zoiets vergeet een mens niet snel.
Waar ik ook was, het was vooral iets héél stoms, dat ik hield van zingen.

Hoe anders is dit voor Sophie! Op de Vrije School wordt sowieso veel gezongen en gemusiceerd. Maar zij wordt juist betrokken in het hele proces! Laatst bijvoorbeeld, kon de juf niet op de tekst komen van het liedje over het nijlpaard. Ze weet dat Sophie die tekst nog wel zal weten, dus vraagt ze Sophie om voor de klas te komen en het liedje te zingen: en de hele klas zingt mee! Ook wordt ze ingezet als aanvoerster als er een tweede stem gezongen moet worden met een deel van de klas.
Sowieso vinden de andere kinderen het maar wat leuk als Sophie muziek maakt.

Ook zie ik het bij tieners die musiceren. Klasgenoten vinden het eigenlijk best interessant en leuk.
En eigenlijk heb ik het gevoel dat het er dat het binnen de speeltuinen ook een stuk minder hard aan toe gaat dan vroeger. Tuurlijk wordt er nog altijd geplaagd. En dat vind ik afschuwelijk. Maar ik herinner me toch hele andere taferelen van verregaand gejen tegen kinderen die afweken. Zoals het arme meisje dat naar de LOM moest bij ons op school. Leuk filmpje met jeugdsentiment over zuks: Kinderen voor Kinderen lom kind. Ik heb toch het positieve gevoel dat dat nu anders gaat....

Zou dat nou gewoon een verandering zijn van mentaliteit, over de tijd? Zouden ze sensitiever zijn geworden met z´n allen? Helpen alle pestprotocollen? Of is het zo dat er een andere mentaliteit bestaat binnen de Vrije School, en de tieners toevallig mazzel hebben? Of misschien zijn ze in Alkmaar aardiger in het algemeen?
Ik hoop echt dat het het eerste is, en deze nieuwe generatie kinderen accepterender en nieuwsgieriger zijn naar elkaar en hun verschillen. Dat lijkt me een fijne toekomstvisie!

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat je een bericht achterlaat :)