Translate

dinsdag 25 september 2018

Bewust Leven: Besparen Op Gas

Een aantal jaar schreef ik er al eens over. Zuinigheid versus Comfort

Ik was, en wellicht is het gebruik van het woord ¨was¨ een spoiler, een enorme koukleum.
In huis was het doorgaans 22 graden, en dan ging het nét. Met als gevolg dat ik het altijd op andere plekken, waar ik ook kwam, steenkoud had. En zelfs in de zomer meestal met een fleecetrui aan liep.
Kamperen wilde ik niet als het niet steeds boven de 20 graden was, want anders zou ik bevriezen. Ik had altijd een kruik achterin de auto, zodat ik die als ik elders was kon vullen om weer op te warmen.

In dat blog kreeg ik de tip om steeds de thermostaat een half graadje lager te zetten en die tip bleef me bij. Dus een paar jaar geleden ben ik dat gaan proberen. Zo heb ik het gedaan:

  • Elke keer de thermostaat een klein beetje lager zetten, totdat je het nét niet koud hebt.
  • Investeren in dikke vesten en overheerlijke yakwollen poncho´s.
  • Dus: laagjes aan. Laagjes isoleren de lucht, dus je hebt het er veel warmer mee.
  • Een kruik gebruiken bij het koud hebben: dat werkt veel beter en sneller dan de thermostaat hoger zetten. 
En weet je wat? Het viel echt alles mee! Ik merkte dat ik langzamerhand goed wende aan een lagere temperatuur. Waar eerst 19 graden al echt best koud was, merkte ik dat ik langzamerhand wende aan 18,5, aan 18 en overdag zelfs ook wel aan 17,5 graad. 

En weet je wat nummer twee? Ik ben zó blij dat ik het gedaan heb. Ik heb het nu namelijk eigenlijk bijna nooit meer koud! Ik kan weer lekker t-shirts en jurkjes dragen in de zomer. Bij andere mensen heb ik het nooit koud, eerder warm. En aangezien ik laagjes draag kan er makkelijk eentje uit. 
De enige momenten dat ik het nog wel koud heb is als ik erg moe ben: vaak aan het einde van de middag. Maar ik weet dat ik het vroeger dan ook koud had (beroemd is de anekdote dat ik in een fleecetrui en onder een dekentje zat terwijl het 28 graden was), dus dat ligt aan mijn lijf en niet aan de omgevingstemperatuur. Dan maak ik een lekkere kruik, kruip heerlijk met een boek onder een wollen dekentje en heb het zo weer warm. 

Intussen betalen we al jaren voor een hoekhuis €100 per maand aan gas, water en licht. 
Een enorm verschil met vroeger.

Dus: mijzelf wennen aan een lagere binnentemperatuur zorgde er enigszins paradoxaal voor dat al mijn koukleumproblemen verdwenen..... als sneeuw voor de zon! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat je een bericht achterlaat :)