Tijd voor een recept! Ik maak regelmatig chocolate chip cookies van speltmeel voor mijn gezin, waar Sophie-met-voedselgevoeligheden tegenwoordig redelijk tegen kan. Maar - zoals bij zoveel mensen met dat soort gevoeligheden - kan spelt niet elke dag en het arme kind heeft het megadruk met toetsweken en concerten. En hoe studeert het nou beter dan met een schoteltje met koekjes op je bureau? Tijd om genoemd kind eens goed te verwennen en dus ging ik experimenteren met een glutenvrije versie.
Nu zijn er in de winkel allerlei glutenvrije melen te koop die één ding gemeen hebben: voedingswaarde hebben ze niet zo veel en ze zijn heel sterk bewerkt. Ze bestaan vaak vooral uit maiszetmeel en aardappelzetmeel en voor je buik is het juist zo fijn om hele, gezonde granen te gebruiken! Onderstaand recept is, volgens een enorm blije Sophie, zeker net zo lekker als de speltversie en ook nog supersimpel. En zonder zooi!
Ingrediënten:
100 gram fijne havervlokken*
100 gram havermeel
100 ml boter (vegan boter voor zuivelvrije cookies)
100 gram lichte basterdsuiker
1 ei
Grote eetlepel cacao
100 gram pure chocolade (andere chocolade kan ook, natuurlijk, wij gaan hier voor de zuivelvrije versie)
Handvol cranberries
1 theelepel bakpoeder
Methode:
Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Meng dan simpelweg alle ingrediënten in een grote kom met een lepel en laat even staan zodat de vlokken kunnen wellen. Verdeel dan het deeg in 12 stukken (of meer of minder als je extra grote of juist kleine cookies wilt), maak er bolletjes van en druk die een beetje plat. Leg ze op een bakplaat en bak ze 14 minuten op 180 graden.
Klaar!
*Hier in huis is men alleen gevoelig voor gluten, niet allergisch, en dus kunnen we gewone havervlokken en havermeel gebruiken. Haver is namelijk van nature glutenvrij, maar heeft wel vaak last van wat kruisbesmetting. In het geval van coeliakie is het dan ook belangrijk om specifieke glutenvrij havervlokken en havermeel te gebruiken.