Translate

donderdag 6 september 2018

Moestuinieren in een stadstuintje

Ik vroeg net aan Ben wat voor titel ik deze blog zou geven. Zijn droge antwoord: ¨Ben likes a nice pear (pair)?¨

Maar goed. De eerste peren zijn rijp!! Echt zo leuk :). Als je je afvraagt waarom die jongen zulke volle broekzakken heeft? Nou, daar zitten dus nog meer peren in.
We hebben al een paar jaar een perenboom en die doet het meestal hartstikke goed. Vorig jaar niet, door de late vorst. Maar dit jaar maakt ´ie dat goed, en hebben we een goede oogst.

En vooral ook leuk is dat de appelbomen het nu ook doen! We hebben er twee, ze hebben nu hun derde jaar, tweede zomer. Vorig jaar hadden we enorme groei maar geen appels. Dit jaar wel! Ik vind het echt leuk om naar buiten te kunnen kijken naar ons stadstuintje, en dat daar dan van alles groeit. We hebben dus appels en peren, we hebben aardbeien en bramen (die groeien langs de schutting) en druiven. De druivenstruik is pas van vorig jaar, maar we hebben nu al drie trossen druiven.

Ook zijn er wat verdwaalde kruiden: salie, rozemarijn, tijm en een enorme hoeveelheid rucola. We hadden ook gele frambozen, maar die waren zo ontzettend aan het woekeren, én haalden het uitzicht op het water weg, dat we die dit jaar eruit hebben getrokken.
Tomaten hebben we geprobeerd, maar eigenlijk zitten we te ver naar het noorden. Een kas zou uitkomst bieden, maar daar is genoemd tuintje dan weer niet groot genoeg voor!
Dit jaar hebben we geen courgettes, komkommers, pompoenen, maar ook die hebben het hier al prima gedaan. Zelfs in een pot kun je zo´n plant houden.

Minder interessant vinden wij dingen als bloemkool ofzo: je bent het halve seizoen bezig om je bloemkoolplant te verzorgen en dan heb je aan het einde van dat alles één héle bloemkool. Voor ons niet de moeite waard.
Wij vinden het in de beperkte ruimte vooral fijn om planten te kweken die niet al te veel werk vergen en wel veel opbrengst hebben. Zoals fruitbomen, of planten die steeds groentes blijven maken, zoals courgette of komkommer.

En dat ís me toch bevredigend, zo´n lekkere sappige appel, verser kan niet, uit je eigen tuin. Genieten!

Volgend jaar willen we zo´n vierkantemetertuintje op heuphoogte bouwen zodat we daar meer kruiden en aardbeien in kunnen verbouwen. Watch this space!

1 opmerking:

Wat fijn dat je een bericht achterlaat :)