Translate

zondag 4 november 2018

Hoe vaak eet je per ongeluk een insect?

Gisteren. Begin van de middag. Ik warm wat rijst op uit de koelkast, doe er tonijn bij en pak de ijsbergsla uit de koelkast.

IJsbergsla is lang houdbaar: deze sla ligt denk ik al een week in de groentela. De buitenste bladeren zijn al opgegeten.
Ik pak er bladeren af en begin ze te snijden, als opeens mijn blik valt op een donkerder plekje.
Denkend dat dat misschien een stukje niet-zo-blije-sla is kijk ik er even naar.

Het is een dode rups. Waaaah!!! Ik had gewoon bijna een dode rups gegeten!

Ik snij het stukje sla mét rups ertussenuit en laat het liggen op het aanrecht. Ik check de rest van de sla extra zorgvuldig en was het even nogmaals, voor ik het snij.

Als ik na het eten terugloop naar de keuken werp ik een blik op het stukje sla met de rups.
De dode rups is intussen helemaal niet meer dood, maar wriemelt rond en probeert aan de wandel te gaan.

Lekker dan.

Ik moet meteen terugdenken aan de smoothie die ik vorig jaar maakte. Het was een heerlijke chocoladesmoothie, gemaakt van banaan, avocado, rauwe cacao en dadel.

Het was lekker weer, dus ik had een poosje in de tuin gezeten mét smoothie, en die daarna weer mee naar binnen genomen.

Toen ik een poosje later het laatste beetje dronk, zat er helemaal onderin de beker een stukje dadel. Dat gebeurt wel vaker, want dan heeft de blender zo´n stukje gemist.
Ik zoog het op door het rietje en kauwde erop.

Maar toen zei het stukje dadel ¨krak¨ tussen mijn tanden.... en toen had het in ene pootjes....

Waaaaah!!

Nadat ik de spin had uitgespuugd heb ik twee keer mijn tanden gepoetst...

Dus toen vroeg ik me zomaar af: hoe vaak in ons leven zouden we eigenlijk een insect eten, zonder het door te hebben?

Zat hier een insect in, zonder dat ik dat wist?

4 opmerkingen:

  1. er zijn gewoon normen voor, dus je zult regelmatig insecten eten zonder dat je het weet: 1. Bevroren asperges of asperges uit blik. Producenten mogen zes kevereitjes aan 10 procent van de asperges laten zitten: gemiddeld 40 tripsen per 100 gram, of ze moeten zorgen dat de resterende insecten of delen van insecten een gemiddelde totale lengte van zeven millimeter hebben per 100 gram. Lekker knapperig.
    2. Rode bosbessen uit blik. Per halve kilo worden drie larven toegestaan.
    3. Bevroren spruitjes. Even goed inspecteren: fabrikanten mogen tot 30 bladluizen of tripsen per 100 gram laten zitten.
    4. Sinaasappelsap uit blik. Pikant: producenten mogen in het sap vijf fruitvliegjes of één made per 250 milliliter toestaan.
    5. Maïs uit blik. Elke 12 kilo maïs mag twee oorwormen of larven bevatten die drie millimeter of langer zijn zolang de totale lengte van de (delen van) larven niet meer bedraagt dan 12 millimeter.
    6. Dadels. Fabrikanten mogen vijf hele insecten (of delen die tezamen vijf insecten vormen) in 100 gram verwerken.
    7. Vijgenpasta. Fabrikanten mogen maximaal 13 hoofden van insecten per 100 gram toestaan.
    8. Pasta. In elke portie van 225 gram mogen maximaal 225 delen van insecten zitten. Eet smakelijk.
    9. Gedroogde paddenstoelen. Smaakt je eekhoorntjesbrood een beetje vreemd? Elke 15 gram gedroogde paddenstoelen mag tot 100 maden bevatten, ongeacht hun omvang, maar slechts twee maden die langer zijn dan twee millimeter. Er mogen ook 75 mijten in zitten.
    10. Bevroren perziken of perziken uit blik. Elk blik mag één larve (of fragment daarvan) bevatten met een maximale lengte van vijf millimeter.
    Bron: Rawstory.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh Dinie!! Dit is tegelijkertijd een geweldige én gruwelijke reactie ;-)
      Dank je wel :)

      Verwijderen
  2. Yikes! Wat een akelige gedachte. Ik ben ook niet van de insekten. Terwijl ze nota bene ons aan de insekten willen hebben. Bij de Jumbo liggen ze ook al te koop.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal met je eens... mijn moeder stak er zó eentje in mijn mond toen ergens proefjes waren. Nou, mij niet gezien!!Ik weet echt wel dat het nergens op slaat, maar toch, het idee...

      Verwijderen

Wat fijn dat je een bericht achterlaat :)