Translate

zondag 25 augustus 2024

Staycation

 We hebben dit jaar best wat pech te verstouwen gehad. De bom, die ontplofte bij ons huis, met de hele nasleep die daarbij kwam. Aannemers die rijkelijk rekenden. Een dak wat stuk was en helemaal gerepareerd moest, wat veel gedoe en vooral heel veel geld kostte (maar Godzijdank nu wel heel lijkt!). 

We besloten uiteindelijk, na nog wat meer pech voor mijn moeder, die naar viel, om niet op vakantie te gaan, maar een staycation te houden. En hee... we wonen op een geweldige plek. Hoeveel mensen komen er elk jaar op vakantie naar Alkmaar voor de sfeer, de architectuur, de grachtjes, het bos en het strand? Wij wónen daar gewoon, dus we zeuren niet ;-)
We hebben de eerste weken van de vakantie naast een paar leuke uitstapjes vooral veel uitgerust. Iedereen had dat hard nodig na dit jaar. Ik was ook niet zo lekker, zoals ik in het vorige blog beschreef, dus er waren veel rustige dagen in en rond het huis. Ook prima, het is zoals het is, en blijkbaar was dit nu even zo.
Maar ik voel me intussen gelukkig weer stukken beter. Ben is weer z'n opgeruimde zelf. Sophie is heeeelemaal happy met haar vakantie want vindt het heerlijk om te chillen met ons en heeft ontzettend veel leuke dingen gedaan met vriendinnen. En er waren nog een paar vakantiedagen over! Zo gingen we wandelen in de Waterleidingduinen en in de bossen om ons heen, we kochten veel ijsjes (niet voor mij natuurlijk want ik kan erg slecht tegen suiker) bij de nieuwe vegan ijswinkel in Alkmaar, en we gingen vorige week gezellig naar Amsterdam.
Dat was een supergave dag. We parkeerden bij de NDSM werf buiten het betaalde parkeren en namen de pont naar CS. Dat was tof! Vooral toen de boot een golf tegenkwam en alle toeristen op het voordek op een koude douche trakteerde. Iedereen nam het met een lach, en daar hou ik dus van (en het is zomer, he, dus droog werden we ook wel weer) 

Die dag begon trouwens erg leuk. Een jaar of zo geleden kwam er namelijk via Vinted een superleuk zwart-wit geblokt jurkje binnen maar toen ik het aantrok wist ik direct: dit gaat hem dus nooit worden. Zo smal word ik never nooit niet. Het jurkje verhuisde naar Sophie's rek en ik zette hem uit mijn hoofd. 

Maar kijk. Ik had op dat moment nooit verwacht dat ik nu zou zijn waar ik ben. Dus waarom niet? Ik paste het jurkje, dat Sophie natuurlijk nooit draagt want het is helemaal haar stijl niet. 
Wat denk je? Het past me als een handschoen. Het is toch wat? Kon ik 'm mooi aan, mee flaneren in Amsterdam ;-)




Gaan we volgend jaar weer heerlijk naar de Veluwe. Afgesproken?




zondag 18 augustus 2024

Tevreden met je gewicht?!

 Ik bevind mij plots in een realiteit die zo onwerkelijk voelt dat het echt even flink moet wennen. Ik had een flare up, afgelopen maand. Daar zijn allerlei potentiële redenen voor en ik weet niet exact hoe en waarom, maar de realiteit was dat ik flink vaak niet lekker was en eten lastig was. En zo kwam het dat ik na drie maanden stabiel zijn in gewicht nu toch in ene mijn uiteindelijke, liefste doel bereikte. 

Een bmi van 22,5 heb ik nu. Bizar, toch? En zo kwam het dat ik zomaar niet meer hoef af te vallen. 
Het is goed zo. 
Mijn gewicht is al een poosje gezond maar nu kan ik voor het eerst ooit zeggen dat ik happy ben met mijn gewicht. 
Hoe bizar is dat?

Ik ben namelijk denk ik nog nooit op dit punt geweest. Ik groeide op na Twiggy, zie je, in de tijd van supermodellen als Kate Moss en zo. Dun, dunner, dunst was de mode. Geen curves, graag. In een familie met overgewicht. Dat overgewicht was een schrikbeeld en misschien wel mede daardoor onvermijdelijk. 
Toen ik voor het eerst flink was afgevallen (in twee fases vanaf mijn 17e tot mijn 20e), was ik net zo slank als nu maar alsnog (hoe jammer en volstrekt onnodig dat in retrospect ook is) niet tevreden. Ik had bijna modellenmaten namelijk, ware het niet dat mijn heupen zo'n tien centimeter te breed waren. Dus ook al was ik slank (en bleef ik dat tot na mijn zwangerschap, toen mijn spijsvertering er mee uit schee) en wist ik dat ik slank was, bleef het gevoel van het is goed zo altijd uit.

Tot nu, dus. Kijk, zijn er dingen die ik anders zou willen zien? Natuurlijk. Is mijn huid zo strak als ik zou willen? Natuurlijk niet. Het is zoals het is. Ik heb mijn zandloperfiguur omarmd en dat gewicht... dat is prima zo. 

Had ik al gezegd hoe bizar dit is?

Ik hou al een hele poos niet meer bij wat ik eet in de Food app (ga ik nog over bloggen) op mijn telefoon. Het is niet meer nodig, want ik heb een systeem, het is gewoon geworden, ik weet wat "normaal" is voor me. Maar toch was het even een dingetje om, toen de app laatst vroeg (dat doet hij eens per maand) om een nieuw eetplan, geen nieuw doelgewicht meer in te stellen, maar te klikken op "na het afvallen."
 
Na het afvallen. 

Bizar. 



-51 kg 


zondag 11 augustus 2024

Muziek bij de Jumbo?

 Af en toe zit er in het centrum van Alkmaar een man met een viool. Hij ziet eruit alsof hij ergens uit het midden-Oosten vandaan komt, hij spreekt geen Nederlands en speelt vriendelijk glimlachend wat melancholische melodieën op een zeer aftandse viool.
Ik hou van onversterkte straatmuzikanten, zolang ze enigszins kunnen spelen. Ze maken de omgeving gezellig, ze voegen een kwaliteit, een saamhorigheid en sfeer toe aan het geheel. Ik geef ze dan ook vrijwel altijd geld. 

Vorige week liepen we langs de Jumbo in het centrum, en daar was de man met de viool weer. Hij zat op een klein vouwkrukje en speelde een melodie die ik goed ken: Hevenu Shalom Alechem, een vredeswens die ik ongeveer vijfduizend keer heb gedirigeerd in de tijd dat ik kinder-en jongerenkoren dirigeerde. Ik gaf hem wat geld en we liepen door. Zachtjes, zodat alleen Ben me kon horen, zong ik mee. 

Hevenu shalom alechem, hevenu shalom alechem...


Plots zag ik een wat oudere vrouw die even verderop bij haar fiets stond met haar man. Ze had me duidelijk gehoord en normaal is dat mijn teken om mijn mond te houden, maar ze glimlachte blij. Ze kende het, dat zag ik direct. Ik schatte in dat ze vast een koorlid ergens was, wellicht in een kerk. Dus ik zong door. 

Hevenu shalom alechem...

Ze knikte met stralende ogen en plots zong ze met me mee.

Hevenu shalom, shalom, shalom alechem! 

Blij keek ze me aan en we hadden even een klein gesprekje. Haar man voegde toe hoe bijzonder hij dit vond.

En even he, hoe tof is dat? Muziek verbindt, altijd weer, op elk niveau. Zonder muziek had ik niet even met haar gepraat, en was haar dag niet even beter geworden. 

Ik word daar dus heel gelukkig van.