Translate

vrijdag 16 september 2022

Vegan Banoffee Pie (gluten free/only natural sugars)

For English: see underneath photo.  

Weten jullie nog wat ik schreef, op mijn verjaardag, dat ik geen taart wilde en in plaats daarvan een laagje haver zou afwisselen met banaan zodat er iets was waar een kaarsje in kon?
Nou... ik stond die ochtend dus in de keuken en gooide wat dingen bij elkaar en volledig per ongeluk werd dat ZO verschrikkelijk lekker dat ik bij deze een nieuw recept te delen heb. 

Je hebt nodig voor één taartje:

15 gram fijne havervlokken (haver is van zichzelf glutenvrij, maar kan wel kruisbesmet zijn met gluten. Neem daarom in geval van heftige glutenallergie natuurlijk de gegarandeerd glutenvrij versie)
een halve banaan
2 kleine dadels in kleine stukjes gesneden
10 gram dadelstroop
5 gram vioblock (of gewone boter als je niet vegan eet en je tegen boter kunt)
25 ml rijstroom (ik heb altijd die van provamel, te koop bij Ekoplaza)
1 tl cacaopoeder

Bereiding:

Meng de havervlokken goed met de zachte boter en de dadelstroop. Doe dan de helft van de havervlokken in een klein glas of bakje. Daarbovenop leg je de helft van de halve banaan in plakjes en drukt het even goed aan. Daarop leg je de helft van de dadelstukjes. Verstuif een halve theelepel cacao over de dadelstukjes. (Tip: als je de cacao in een theezeefje of thee ei doet is dat heel makkelijk!) Dan volgt de rest van de havervlokken, weer gevolgd door de rest van de banaan in plakjes. Op dit punt kun je het even goed stevig aandrukken. 
Giet nu de rijstroom over het geheel heen. Verstuif de rest van de cacao over het taartje en voeg ten slotte de laatste stukjes dadel toe.

Zet minstens 1,5 uur in de koelkast. Gedurende deze tijd maakt de rijstroom magie met de havervlokken. Sorry. Ik weet dat het moeilijk is om te wachten. Ik vond het bijzonder moeilijk om te wachten ;-)

Serveer in het glas en eet smakelijk!

In dit recept zitten ongeveer 200 kcal, en zo'n 5 gram vezels. 




English

I kind of lucked into this recipe by trying to make something easy and healthy for my birthday. This is SO delicious that I had to share the recipe! 

You'll need per individual banoffee:

15 grams of fine oats (oats are naturally gluten free, but can be cross contaminated with gluten. So if you have a serious gluten allergy please take guaranteed gluten free oats)
half a banana
2 small dates, cut in small pieces
10 grams of date syrup
5 grams of (vegan) butter
25 ml of rice cream (I use provamel)
1 teaspoon of ocoa powder

What to do:

Mix the oats with the date syrup and the soft butter. Put half of them in a nice glass or small bowl and put half of your half banana in slices on top. Press it into the glass, then put half the dates on top and dust with cocoa (tip: if you put cocoa in a tea egg or small sieve it's easy to dust!)
Put the rest of the oats on top, followed by the rest of the banana in slices. Press down well at this stage. Add the rice cream over the top, then add the rest of the dates. 

Now put it in the fridge for at least 1,5 hours. I'm sorry. I know it's hard to wait, but during this time the cream makes its magic with the oat flakes. Then joyfully take it out of the fridge, serve in the glass and enjoy!

One portion contains about 200 kcal and 5 grams of fibre. 



1 opmerking:

  1. Wat knap dat je zo dingen bij elkaar kunt voegen en dat het dan nog lekker wordt ook! Dankjewel voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je een bericht achterlaat :)