Translate

maandag 23 mei 2016

BoekenwurmZe is zes maar ze leest alsof ze tien is. Een uitstekend werkend stel hersenen, aan twee kanten boekenwurmschap in haar DNA en een huis waar zélf activiteiten verzinnen hoog in het vaandel staat (hier geen schermpjes voor jonge kinderhoofdjes) hebben een heuse gloednieuwe boekenwurm gecreëerd. Een humorvolle vriendin grapte van de week aan de telefoon: "Leest ze Roald Dahl?! Wat gaat ze dan volgend jaar lezen, Karel Ende Elegast?"

Nu had ik al op aanraden van een kennis "De gebroeders Leeuwenhart" van Astrid Lindgren in huis, maar ik besefte me, boek eenmaal in handen, dat ze er misschien qua belevingswereld nog wel erg jong voor is.
Dat is dus lastig aan een kind wat voorloopt: dat ze meer snappen en kunnen dan ze qua belevingswereld past.

Maar goed, Sophie was met geen mogelijkheid meer van dat boek af te brengen dus ze is er gisterenavond toch in begonnen met de belofte dat ze het weglegt als ze het te spannend of zielig vindt. Ik weet trouwens nog van mezelf op die leeftijd dat ik echt best al een hoop kon hebben dus waarschijnlijk komt het wel goed.

Fast forward naar vanmorgen vroeg. Gisteren sliep ze pas vrij laat want ze was nog lang aan het hoesten dus ik had besloten om haar zo lang mogelijk te laten slapen. Dus pas om acht uur liep ik zachtjes naar boven om haar wakker te maken, snel kleren aan te trekken (moet ze uiteraard normaal zelf maar oh wat gaat het zo een stuk sneller ;-)) en er wat eten in te stoppen zodat ze om kwart over acht naar school kon.
Ik doe de deur van haar kamer open en daar zit ze hoor. In kleermakerszit op haar bed. Klaarwakker. Boek voor haar neus. Bladzijde 34. Ze zegt nog net goedemorgen.
Ik pak kleren uit haar kast en trek haar pyjamashirt over haar hoofd uit en het andere aan. Haar jurk volgt. Ze gaat even verliggen zodat ik ook de maillot voor haar aan kan trekken en vervolgens moet ze toch echt zelf mee naar beneden komen. Het boek gaat mee. Uiteraard.
Beneden staat het ontbijt al klaar. Ze eet en na 10 minuten is het tijd om weg te gaan. Ik moet het boek zowat uit haar handen trekken.

Daar gaat ze. Onze eersteklasser.

1 opmerking:

  1. Wow geweldig als een kind zo van lezen houd. Dat zie je tegenwoordig al niet zo veel meer helaas door al die fijne schermpjes. Super leuk die foto erbij. Wij stimuleren de kinderen ook elke dag even om te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je een bericht achterlaat :)