zondag 11 november 2018

Engelse Kerst-tradities

Of: wat er gebeurt als je trouwt met een Engelsman ;)

De tradities op het gebied van eten zijn in Engeland echt best heel anders dan hier. Dus toen wij een stel werden, zo´n honderd jaar geleden, kwam ik daar pas voor het eerst mee in aanraking.

Het duurde een paar jaar, intussen woonden we samen, voordat Ben zelf allerlei traditionele dingen ging maken. Ik weet nog goed dat ik hem vroeg wat ik dan moest doen om te helpen. Zijn antwoord? ¨Sit on the work surface (aanrecht) looking pretty!¨

Uit pure nostalgie ga ik nog altijd op deze dag even op het aanrecht zitten.

Want vandaag is het Kerst-kook-dag!

Ik stipte het gisteren al een beetje aan: Ben maakt Christmas pudding en Christmas cake. Natuurlijk kun je die in Engeland kant en klaar kopen, maar je kunt ze ook zelf maken! En da´s veel leuker en gezelliger.

Christmas pudding is een gestoomde soort cake. In Nederland kennen we zoiets helemaal niet, maar in Engeland is het vrij veel voorkomend: een cakemix, die je in een kom au bain marie urenlang stoomt, totdat je een ¨pudding¨ hebt, die qua structuur heel anders is dan iets wat in de oven gebakken is.

In Christmas pudding gaat donkere suiker, boter, heel veel gedroogd fruit (kersen, ananas, cranberries, rozijnen natuurlijk, dadels, vijgen etc.) en iets wat ¨mixed peel¨ heet. Dat is geconfijte schil van citrusvruchten. Verder gaat er behoorlijk wat cognac in.
Op dit moment staat de hele eettafel vol met allerlei verpakkingen van gedroogd fruit. Hij heeft dat fruit gisteren al geweekt in cognac, om vandaag gebruikt te worden.



Als de pudding klaar is, gaat ´ie ¨rijpen¨. Dat is blijkbaar Heel Erg Belangrijk. Hoe langer van tevoren je de pudding maakt, hoe dieper de smaakt wordt. Af en toe kun je hem ¨voeren*¨ met alcohol.
Na het eten op eerste Kerstdag komt de pudding op tafel en dan gaan de lichten uit. De pudding krijgt nog een beetje alcohol en wordt dan aangestoken! Een groots moment voor vooral de kinderen. En pas als hij weer uit is, wordt hij in porties verdeeld.

*Ben´s oma, die luistert naar de naam Fred** (om uit te leggen waarom heb ik een ander blog nodig, maar ¨Fred¨ staat zeg maar níet op haar geboortecertificaat) had eens de pudding zó vaak en overvloedig gevoerd dat, toen die werd aangestoken, hij nooit meer wilde doven!!

**De eerste keer dat ik in Engeland kwam, vroeg ik beleefd aan Ben´s oma hoe ze wilde dat ik haar zou noemen. Het antwoord? ¨You might as well call me Fred, everyone else does!¨

Okee, tot zover de pudding. Dan is er ook nog Christmas Cake. De cake wordt gebakken zoals een gewone taart. De ingrediënten lijken erg op die van de pudding, maar hij gaat vervolgens in de oven.
Ook deze cake wordt gevoerd met alcohol. En zo rond Kerstmis gaat de cake in een tupperware bak, waar vervolgens iedereen die er zin in heeft steeds een stukje cake af kan snijden.

En dan is er nog mincemeat! Ja, dat is vertaald: gehakt. Van deze mincemeat worden mince pies gemaakt. En er zit geen gram gehakt in (het schijnt dat in vroeger tijden dat wél zo was, later werden ze zoet, maar de naam bleef). Mincemeat maak je ook ver van tevoren. Er zit wederom gedroogd fruit en alcohol in, en een soort vet dat luistert naar de naam ¨suet¨.
De dagen vóór Kerstmis wordt er dan bladerdeeg gemaakt en daarin gaat de mincemeat.

Tijdens het Kerstdiner wordt er altijd kalkoen geserveerd. De kalkoen wordt gevuld, en die stuffing is erg populair.  Ook zijn er meestal geroosterde groenten, zoals aardappels, pastinaken, wortels. Spruitjes horen er ook bij.
En er wordt ¨bread sauce¨ geserveerd. Dit is een saus gemaakt, ja, je gelóóft het niet, van brood. Brood wordt gekookt in room, met ui en kruidnagel.

Hier in Nederland maken we een voor ons goeie en vanzelfsprekende mengeling van de twee culturen. Ben is vegetarisch, dus hij maakt meestal ¨nut loaf¨, wat een vegetarische versie is van meat loaf. Verder doen we eigenlijk gewoon waar we zin in hebben. Er hoeft dus zeker niet persé kalkoen te zijn. 

Kadootjes doen ze in Engeland op Kerstochtend, maar wij houden het altijd op Kerstavond.

Kerstmis is mijn allerfavorietste feest. Zó gezellig, liefdevol en knus.
En deze dag, kookdag, is daar een mooi voor¨proefje¨ van! We zetten vaak vast een Kerst-cd op en zijn even hélemaal in de sfeer. Ben loopt rond met pollepels en zakken fruit, en neuriet en is hélemaal in z´n hum.
Genieten met een hoofdletter G :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat je een bericht achterlaat :)