dinsdag 4 september 2018

Supergezond en Glutenvrij: Overheerlijk Haverbrood (Recept)

Glutenvrij brood is best een lastige! Natuurlijk zijn er glutenvrije crackers, glutenvrije pasta, rijstwafels etc... maar soms wil je gewoon graag BROOD. Er is wel erg lekker brood van Schär, maar dat is heul duur. En het grootste ingrediënt is altijd maïsmeel. Maïsmeel heeft als voordeel dat het zich blijkbaar goed laat manipuleren tot iets tarwe-achtigs, maar het is niet het allergezondst. De Glycemische Index* van maïs is best hoog en er zit verder niet zo heel veel goeds voor je in zo´n broodje.

Dus wij hebben geëxperimenteerd, en we hebben echt iets lekkers voor elkaar gekregen! Dit brood is natuurlijk veel steviger dan ¨gewoon¨ supermarktbrood. Het heeft een heerlijke smaak en structuur.  Haver geeft een heel prettige ¨mondervaring¨. En, minstens zo belangrijk: het is hartstikke goed voor je!! Er zitten vezels in, eiwitten, de GI is lager en je kunt er lekker lang op lopen.

Je hebt nodig voor een flink brood:
  • Havermeel 700 gram. Wij bestellen dit in bulk, dan is de prijs echt heel goed te doen, bij De Zuidmolen
  • Lauwwarm water 500 ml
  • Rozijnen (of ander gedroogd fruit) optioneel: 100 gram
  • Zout: theelepel. Wij hebben, omdat we vaak brood maken, speciaal Bakkerszout. Daar zit namelijk extra jodium in. Dat koop je ergens waar ze broodbakbenodigdheden verkopen. Maar als je dit nou incidenteel gaat maken zou ik niet te moeilijk doen ;)
  • Bakkersgist: theelepel. Dit kun je in de supermarkt in zakjes kopen, maar wij kopen één keer in de zoveel tijd een grote verpakking bij de molen en bewaren dat in de vriezer. Stukken goedkoper.
Je mikt alles bij elkaar in de keukenmachine, of je kneedt het met de hand. Het hoeft niet megalang gekneed te worden, want er zitten toch geen gluten in die je moet activeren ;)




Wij doen het altijd in een rechthoekige ovenschaal. Het kan ook in een cakeblik, of zelfs gewoon als bal. Dan laat je het lekker lang rijzen. Het rijst dus niet heel ver en ook niet heel snel. Dus op een warme plek, afgedekt (anders droogt de bovenkant uit) zeker een aantal uur laten werken die gist.  




Dan zet je de oven aan op 210 graden en als die warm is bak je het brood 40 minuten. Let erop dat de bovenkant niet te bruin wordt: wij doen altijd de tweede ovenbakplaat boven het brood zodat het niet direct onder het element staat. 

En dan heb je dit:


Natuurlijk kan het ook zonder zaden en rozijnen, maar ik vind dat ze echt wat toevoegen in smaak en structuur. Ook geweldig voor kinderen: heb je zomaar glutenvrij krentenbrood!
Glutenvrij brood wordt erg snel oud. Dit omdat, grote verrassing: er geen gluten inzitten! 
Daarom snij ik het brood zodra het afgekoeld is in dunne plakjes en stop ik die in een katoenen broodtas in de vriezer. Daarna kunnen we dan de gewenste hoeveelheid er uithalen en hetzij laten ontdooien, hetzij in de toaster gooien. Lekker makkelijk: altijd vers brood bij hand! 



*Glycemische Index: De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen.
Producten met een hoge GI zijn bijvoorbeeld gebakken aardappelen, brood, cornflakes en popcorn (Mais dus!). Door een voeding met een lage GI lijkt het risico op chronische ziekten iets verminderd. Bron: voedingscentrum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat je een bericht achterlaat :)