vrijdag 16 september 2022

Vegan Banoffee Pie (gluten free/only natural sugars)

For English: see underneath photo.  

Weten jullie nog wat ik schreef, op mijn verjaardag, dat ik geen taart wilde en in plaats daarvan een laagje haver zou afwisselen met banaan zodat er iets was waar een kaarsje in kon?
Nou... ik stond die ochtend dus in de keuken en gooide wat dingen bij elkaar en volledig per ongeluk werd dat ZO verschrikkelijk lekker dat ik bij deze een nieuw recept te delen heb. 

Je hebt nodig voor één taartje:

15 gram fijne havervlokken (haver is van zichzelf glutenvrij, maar kan wel kruisbesmet zijn met gluten. Neem daarom in geval van heftige glutenallergie natuurlijk de gegarandeerd glutenvrij versie)
een halve banaan
2 kleine dadels in kleine stukjes gesneden
10 gram dadelstroop
5 gram vioblock (of gewone boter als je niet vegan eet en je tegen boter kunt)
25 ml rijstroom (ik heb altijd die van provamel, te koop bij Ekoplaza)
1 tl cacaopoeder

Bereiding:

Meng de havervlokken goed met de zachte boter en de dadelstroop. Doe dan de helft van de havervlokken in een klein glas of bakje. Daarbovenop leg je de helft van de halve banaan in plakjes en drukt het even goed aan. Daarop leg je de helft van de dadelstukjes. Verstuif een halve theelepel cacao over de dadelstukjes. (Tip: als je de cacao in een theezeefje of thee ei doet is dat heel makkelijk!) Dan volgt de rest van de havervlokken, weer gevolgd door de rest van de banaan in plakjes. Op dit punt kun je het even goed stevig aandrukken. 
Giet nu de rijstroom over het geheel heen. Verstuif de rest van de cacao over het taartje en voeg ten slotte de laatste stukjes dadel toe.

Zet minstens 1,5 uur in de koelkast. Gedurende deze tijd maakt de rijstroom magie met de havervlokken. Sorry. Ik weet dat het moeilijk is om te wachten. Ik vond het bijzonder moeilijk om te wachten ;-)

Serveer in het glas en eet smakelijk!

In dit recept zitten ongeveer 200 kcal, en zo'n 5 gram vezels. 




English

I kind of lucked into this recipe by trying to make something easy and healthy for my birthday. This is SO delicious that I had to share the recipe! 

You'll need per individual banoffee:

15 grams of fine oats (oats are naturally gluten free, but can be cross contaminated with gluten. So if you have a serious gluten allergy please take guaranteed gluten free oats)
half a banana
2 small dates, cut in small pieces
10 grams of date syrup
5 grams of (vegan) butter
25 ml of rice cream (I use provamel)
1 teaspoon of ocoa powder

What to do:

Mix the oats with the date syrup and the soft butter. Put half of them in a nice glass or small bowl and put half of your half banana in slices on top. Press it into the glass, then put half the dates on top and dust with cocoa (tip: if you put cocoa in a tea egg or small sieve it's easy to dust!)
Put the rest of the oats on top, followed by the rest of the banana in slices. Press down well at this stage. Add the rice cream over the top, then add the rest of the dates. 

Now put it in the fridge for at least 1,5 hours. I'm sorry. I know it's hard to wait, but during this time the cream makes its magic with the oat flakes. Then joyfully take it out of the fridge, serve in the glass and enjoy!

One portion contains about 200 kcal and 5 grams of fibre. 



zondag 11 september 2022

Scenes of a marriage

 Ben has made an origami flamingo. He makes the coolest things out of paper. 
This morning he is mucking around with said flamingo and a cloth of water. He wets the feet and sets them, then manouvres the flamingo in between a vase and a book so it will stay upright.
"Will you please leave the flamingo where it is?" he asks then and I look up in surprise.
"Because I'm known to get up and disrupt flamingos you've just set?"
He doesn't flinch. 
"Yeah, hadn't we talked about that?"

Before I can think of a witty retort the flamingo falls back on the table with a little plop. 




woensdag 7 september 2022

Waarom Ik Geen Taart Wilde Op Mijn Verjaardag

 Ik word vandaag... ja, het is werkelijk niet te geloven. Maar ik word dus 42. The answer to life, the universe, and everything voor degenen onder ons die the Hitchhiker's Guide to the Galaxy kennen. 

Natuurlijk vroeg Ben - hij is de bakker in dit huis - wat voor taart ik wilde. Ik was een paar seconden stil. En toen zei ik: ik wil geen taart. Ja, natuurlijk wil ik wel dat er taart is voor de ándere mensen in huis. Maar zelf wil ik echt liever gewoon niet. 

Waarom niet? Voordat iedereen zich zorgen gaat maken dat ik een eetprobleem ontwikkel zal ik uitleggen waarom. 

Suiker en ik zijn geen vriendjes. Gewoon echt niet. Eigenlijk al nooit niet. Mijn lijf reageert er niet lekker op, en eigenlijk reageert het als ik het wel eet vooral door er steeds meer van te willen. Ik eet al heel lang geen "gewone" suiker maar ik at bijvoorbeeld wel paaseitjes van Wiloco met kokosbloesemsuiker. Sinds de diverticulitis heb ik die niet meer gehad. 
En wat is er nu gebeurd? Toen we in het park waren laatst, voor een picknick, en Ben had in de supermarkt druiven gepakt, at ik een druif of drie en hield toen op. 
Ik vond ze te zoet. Echt véél te zoet. 
Zo zijn mijn smaakpapillen dus veranderd: ik geniet veel meer van het pure eten dat ik eet, omdat ik mijn smaakpapillen niet wen aan heel zoet eten. Daarom eet ik dat hele zoete dus liever niet. 
Plus, ik vergelijk mezelf wat suiker betreft graag met een alcoholist. Als ik vandaag zo'n paaseitje eet, en dat ene eitje kan heus wel hoor, tuurlijk, maar dan wil ik er morgen weer. En dan niet eentje, maar vier. En de dag er na weer. 

En weet je? Dáár heb ik dus echt hélemaal geen zin in. Ik heb geen zin in cravings die op me drukken en ik dan moet gaan zitten negeren. Ik wíl namelijk geen zoete dingen eten, dus werkt het beter voor me om het dan helemaal niet te eten. Dan hoef ik ze namelijk ook niet en heb ik ook geen cravings. 

Ik maak strakjes denk ik een klein laagje havervlokken in een soufflébakje met een klein beetje vegan boter en dadelstroop. Daar doe ik dan schijfjes banaan op, bestoven met cacao. Zo is er toch iets waar een kaarsje in kan en ben ik happy ;-)

Blijft het eeuwig zo? Geen idee. Wellicht kom ik wel op een punt dat ik wél af en toe een eitje (enkelvoud) kan eten en dat dat dan genoeg is. Of dat ik een overheerlijke gezonde taart maak met noten en dadels voor de volgende verjaardag. 
Maar totdat ik op dat punt kom hou ik het lekker even zoals het is!


Fijne dag allemaal! 

maandag 5 september 2022

Ontbijten met chocolademousse, why not?

 In mijn zoektocht naar gezonde opties met veel vezels is dit toch echt wel een topper, hoor. Dus ik dacht: laat ik het delen!


Het recept voor dit ontbijtje is enorm eenvoudig. Je neemt:

* 90 gram avocado (ik koop het gewoon bevroren, dan hoef je je nooit af te vragen of je avocado rijp is ;-))
* 1 banaan (hoeft geen grote te zijn. Size doesn't matter, remember? ;-))
* 8 gram cacao 
* 3 kleine dadels of 1 grote (plm 20 gram. Dadels hebben redelijk wat natuurlijke suikers, maar zitten bomvol vezels, mineralen en andere goede stofjes)

Het enige wat je dan doet is alles met de staafmixer of blender mixen totdat je een mousse hebt: klaar! 

In deze portie zitten plm 320 kcal en ruim 12 gram vezels! Gezien je per dag als vrouw minstens 30 gram vezels binnen wilt krijgen ben je hiermee dus al een heel eind. 
En jongens, het is me toch een partij lékker! 


Enjoy!