donderdag 30 mei 2019

Over schapen en mensen met een vlek.

Vandaag gingen we met ons gezinnetje en mijn moeder naar de bosfair in Heemstede. Ik had er nog nooit van gehoord, maar vanmorgen vond ik ´m zomaar op hollandsemarkten.nl.

Het was LEUK! Echt heel leuk! Een prachtig bos, en superleuke stands. Alles was fairtrade, of bio, of handgemaakt.

We genoten, we liepen en keken en pasten en lachten. Moeder kocht geweldige bloezen van linnen. Sophie viel voor een ring met labradoriet (en had spaarcentjes).
En toen. Toen kwam ik langs het schapenvel. HET schapenvel.

Het was wit, met een vlek erop! Niet een vieze vlek, nee, het schaap had gewoon een vlek! Zo van, ik ben een wit schaap maar stiekum heb ik wel een zwarte vlek. Ik was op slag verliefd.
De mevrouw van de kraam stond er een beetje bij te glimlachen en ik keek haar vragend aan. Toen legde ze uit: ¨Vanmorgen stond ik te twijfelen of ik hem mee zou nemen, ik was bang dat mensen hem niet zouden willen omdat ´ie een vlek heeft¨.
Leuk he :)
Ik hou wel van schapen met een vlek. Ook van mensen met een vlek trouwens. Een vriendin zei net heel mooi: perfect imperfect. En dat is het! ¨There´s a crack in everything. That´s how the light gets in¨. (Leonard Cohen)

 We liepen voor de vorm nog een rondje door maar natuurlijk wist ik al: dit schaap mag mee.

Kijk nou toch:


En kijk hoe dik!



We liepen heerlijk een rondje door het bos, waar we ons onverwacht in de hilarische situatie bevonden dat elke hond binnen een 100 meter radius direct op onze tas afrende. Op zoek naar het schaap natuurlijk! 



Een hoop gekwispel later stapten we blij in de auto weer naar huis. 

En thuis? Daar kon ik blij op het zachtste en lekkerste schaap van de wereld zitten!





dinsdag 14 mei 2019

Zelf maken: bijenwasdoeken én bijenwaslunchzakjes

Wat is een bijenwasdoek?

Een bijenwasdoek is een doek behandeld met, je raadt het nooit: bijenwas.
Zo´n doek kun je gebruiken om van alles mee af te dekken en te verpakken. Je gebruikt het in plaats van plasticfolie of alufolie (allebei geen lekkere dingen voor je omgeving).
Je kunt er bijvoorbeeld geweldig kaas mee verpakken, ovenschalen mee afdekken, halve uien in de koelkast bewaren, etc. Je vormt ze eenvoudig met de warmte van je handen naar het product wat erin zit, dus alles blijft knettervers. Je mag er alleen geen vlees in verpakken, want bijenwas smelt natuurlijk dus kun je ze niet met heel heet water afwassen.

Je maakt ze schoon met koel water met wat afwasmiddel en dan droog je ze en gebruik je ze steeds weer! Superhandig, groen en nog lekker ruikend ook.

Kijk, nou kún je natuurlijk voor een heuleboel pecunia mooie doeken kopen van bijvoorbeeld Bee´s wraps. En die doen het hartstikke goed. Maar het is een stuk goedkoper, en ik vind zelf leuker en fijner om ze zelf te maken.



Hoe maak je een bijenwasdoek? 

Je neemt een vierkant of rechthoekig stuk katoen. Liefst natuurlijk Leuk Katoen. Maakt voor de werking niks uit natuurlijk, maar ik ben zo iemand die er blij van wordt als het er leuk uitziet :)
De doeken van bovengenoemd merk zijn niet gezoomd, maar ik vind ze zelf mooier als je dat wel doet. Het hoeft dus niet, want door de was rafelt het niet.
Je bepaalt je maat, bijvoorbeeld een kleintje voor het bewaren van groentes in de koelkast, een grotere als kaasdoek of een nog grotere als brooddoek.
Je verwarmt de oven op een graad of 70. Dan rasp je bijenwas (of je koopt van tevoren voorgeraspte). Je legt de lap katoen op een ovenschaal en je spreidt er wat van de was op uit. Dan doe je het in de oven tot de was gesmolten is. Dan haal je het uit de oven.
Zelf gebruik ik een oud babyhaarborsteltje om even te kunnen borstelen om zeker te weten dat alles goed bedekt is. Mocht er dan een stukje niet helemaal mooi zijn, kan het rustig weer even terug de oven in.

Dan laat je de doek recht liggend even afkoelen en klaar is je doek!

Hoe maak je een boterhamzakje?

Dit is volgens mij echt mijn eigen uitvinding. In elk geval heb ik ze zelf nooit elders gezien.

Je neemt een lange smalle rechthoek katoen. Bijvoorbeeld 20 bij 40 centimeter. Je maakt er met de naaimachine een klein zoompje in. Dan sla je het onderste deel naar boven tot 3/4 van de doek. En dat zijzoompje naai je aan elkaar. Zo heb je een zakje met een stukje flap, in het bovenste geval krijg je dan een zakje van 20x15 cm met een flap van 10 cm. Met die flap hoef je verder niks te doen want door de was wordt het stevig én vormbaar en dus blijft het netjes dicht als je het gebruikt.

Op dit zakje doe je zoals boven beschreven bijenwas en stopt het in de oven. Eerst de onderkant, dan de bovenkant, alles tegelijk werkt niet. Als je het laat afkoelen moet je natuurlijk zorgen dat de twee stukken stof van het zakje niet aan elkaar kleven.

Dan heb je een heerlijk handig zakje. Er kan bijvoorbeeld een boterham in. Maar ook nootjes of fruit. Of wat dan ook, behalve vlees dus. Het blijft er heerlijk vers in! Ik gebruik ze ook om bijvoorbeeld een stuk kaas in de koelkast te verpakken.